“Què és el cicle menstrual?”

El cicle menstrual és el procés que prepara l’úter de la dona per a l’embaràs tots els mesos mitjançant el desenvolupament dels gàmetes femenins i una sèrie de canvis fisiològics.Imagen relacionada

“La primera menstruació”

Coneguda com menarquia, és el dia en què es produeix el primer sagnat vaginal amb origen menstrual en una dona, i suposa el senyal que el seu cos ja és fèrtil i ja està preparat perquè els seus òvuls siguin fecundats per donar lloc a un zigot, és a dir, perquè es produeixi un embaràs.

A partir de la menarquia el normal seria que els cicles es repeteixin en regularitat, tot i que és habitual que durant els primers mesos de sagnat hagi irregularitats pel que fa a la freqüència i pel que fa a la quantitat.

Resultado de imagen de 1a menstruacion

L’arribada de la menarquia varia segons la nena (entre els 9 i els 14 anys). La menarquia no apareix fins que totes les parts de l’aparell de la nena han madurat i estan funcionant en conjunt, això indica el començament de la capacitat reproductiva.La menarquia és el principal marcador psicològic de la transició de la infància a l’edat adulta.

“Higiene”

Es pot utilitzar tovallola femenina (s’ha de canviar abans de que es desbordi la sang) o tampax (s’ha de canviar al menys de cada 4 a 8h).

Resultado de imagen de higiene de la mujer durante la menstruacion

Es recomana el següent per evitar problemes amb els tampax:

  • Segueix les indicacions del paquet.
  • Elegeix un tampax tenint en compte la quantitat de flux.
  • Alternar entre tovalloles femenines i tampax.
  • No usis tampax en període menstruals.

“FASES DEL CICLE MENSTRUAL”

  • Fase Menstrual

Comença amb el primer dia del periode. Sol durar entre 3-5 dis i es el sangrat propi de expulsar l’endometri i altres  substancies per la vagina. La menstruació està composta per sang, restes i fluids.

  • Fase Fol·licular

S’inicia el primer dia de la regla. Durant aquesta fase i gràcies a la producció de FSH, en cada cicle es seleccionarà un fol·licle en l’ovari que anirà creixent fins a trencar-se i alliberar l’òvul. Gràcies a la producció d’estrògens, l’úter i la mucosa endometrial es preparen per a una possible implantació d’un embaràs.

  • Ovulació

A meitat de cicle es produeix un increment de l’hormona LH que provoca l’alliberació de l’òvul (ovulació). L’ovulació només es produeix el dia 14 del cicle en dones que tenen cicles regulars de 28 dies. Realment l’ovulació es produirà uns 14-15 dies abans de la pròxima regla.

  • Fase Lutea

Després de l’ovulació i a partir del que queda del fol·licle després de l’alliberació de l’òvul, es forma el cos groc productor de progesterona. Si hi ha embaràs el cos groc segueix creixent i produint progesterona fins al tercer mes de la gestació. Si no hi ha fecundació, el cos groc desapareix, baixant els nivells de progesterona, el que provoca una alteració de la mucosa que recobreix la matriu (endometri) que es desprendrà juntament amb sang durant la menstruació.

Resultado de imagen de fases del ciclo menstrual

“MITES FALSOS”

  1. No et pots quedar embarassada durant el període de la menstruació.
  2. No pots tenir relacions sexuals durant el període.
  3. Per La teva salud, has de tenir la menstruació cada mes.
  4. Quan prens la píndola també has de tenir la menstruació.
  5. La menstruació és igual per a totes.
  6. No pots dutxar-te ni banyar-te a la piscina o a la platja.
  7. No es pot fer exercici físic quan tens la menstruació.
  8. No es pot fer maionesa durant la menstruació.
  9. No se t’ocorri tallar-te els cabells durant la menstruació.
  10. Les dones es tornen boges quan tenen la menstruació

Resultado de imagen de mitos falsos del ciclo menstrual